Beograd je iz godine u godinu jedan od najlepše okićenih gradova u regionu. I ove, kao i prethodne godine u njemu vlada posebna atmosfera. Blizina praznika se oseća na svakom koraku, čitav grad se sprema za doček Nove godine. Ulice i trgovi su ukrašeni raznim ukrasima i lampicama pa se kod posetioca stvara utisak kao da se nalaze u nekoj Božićnoj ili Novogodišnjoj bajci.  Još jedna stvar koja privlači turiste da posete Beograd i Srbiju jeste tradicionalna gostoljubivost i srdačnost domaćina, koji će učiniti sve kako bi se oni osećali prijatno i dobrodošlo. 

Iako ove godine neće biti organizovanih dočeka, to Vas ne mora sprečiti da posetite ovaj grad izuzetne lepote i bogate kulture i istorije.  Ukoliko dolazite u Beograd avionom, pored autobusa i taksija, možete se odlučiti za opciju rent a car Beograd aerodrom i samim tim imati sopstveno vozilo tokom čitavog boravka. 

Šetnja Knez Mihailovom ulicom i Kalemegdanom

Kada su u pitanju mesta koja turisti najčešće i najviše vole da obilaze tokom novogodišnjih praznika, na prvom mestu se izdvajaju Knez Mihailova ulica i Kalemegdan. Knez Mihailova je iz godine u godinu najlepše okićena pešačka zona. U njoj se tradicionalno postavlja najveća i najlepše okićena jelka u gradu. Pored jelke i brojnih ukrasa, na štandovima možete zastati i kupiti kuvano vino i zasladiti se ukusnim kolačićima i bombonama. Takođe, svojim najdražima možete kupiti novogodišnje poklone u nekoj od prodavnica ili u tržnom centru. 

Na Knez Mihailovu ulicu se nastavlja park Kalemegdan sa tvrđavom. Šetnja Kalemegdanom u zimskom periodu predstavlja sasvim drugačije iskustvo i ima posebnu draž. Prelep pogled na ušće dveju reka i Novi Begrad je jedan od razloga zbog kojeg ga turisti posećuju ponovo. Tu je i spomenik „Pobednik“ za koji se kaže da je simbol Beograda. 

Šta još posetiti u glavnom gradu?

Iako je hladno doba godine, gradom vlada posebna atmosfera. Zelenilo i lišće koje u letnjem periodu krasi grad su zamenili ukrasi i lampice. Ono što Vam preporučujemo da posetite u Beogradu, ukoliko imate vremena, jesu Hram Svetog Save i poznati Avalski toranj. Poseban doživljaj predstavlja šetnja Dunavskim kejom ali i poseta Gardošu. Takođe, možete da posetitite neke od nnogobrojnih beogradskih muzeja, pozorišta i ostalih kulturnih znamenitosti. Verujemo da ćete uživati otkrivajući istoriju i duh grada na ovaj način, i da ćete poželeti da mu se vratite.

Kako posetiti Beograd?

Ukoliko ste došli u Beograd sopstvenim prevozom, ostaje Vam samo da napravite plan posete i da se upustite u avanturu istraživanja grada. Ako ste došli avionom ili autobusom pred Vama se nalazi nekoliko opcija. Pre svega, grad možete obići peške i na taj način uživati u zimskoj idili i okićenim ulicama, a ako je hladno za šetnju, možete koristiti usluge gradskog prevoza ili taksija. Pre korišćenja ovih usluga bi trebalo da znate da su u gradskom prevozu često gužve i da se ne poštuje uvek red vožnje, a da je taksi tarifa veća tokom praznika. Još jedno rešenje koje Vam stoji na raspolaganju je rent a car Beograd.  Iznajmljivanje automobila je sve popularnija opcija kod turista jer je vrlo povoljna i korisna. Tokom čitavog boravka ćete imati vozilo na raspolaganju, a ukoliko ste prvi put u gradu, možete koristiti uslugu iznajmljivanje vozila sa vozačem pa ne morate brinuti o jednosmernim ulicama i parkiranju.  

Za koju god opciju da se odlučite, najvažnije je da uživate u obilasku i sa sobom ponesete nezaboravne uspomene i lepe utiske. 

By stijak

54 thoughts on “Šta posetiti u Beogradu tokom praznika?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.