Poljoprivredni radovi u današnje vreme bili bi nezamislivi bez poljoprivredne mehanizacije. Šta je poljoprivredna mehanizacija? Poljoprivredna mehanizacija zapravo predstavlja sve one mašine koje obavljaju poljoprivredne radove. Tu spadaju traktori, plugovi, kombajni, sejačice, kosilice i još mnogo drugih. 

Njihov uticaj i značaj u današnjoj poljoprivredi jako je veliki. Ovde je jako veliku ulogu odigrala tehnologija jer današnja poljoprivredna proizvodnja ne bi bila to što jeste da nije savremene poljoprivredne mehanizacije. Moderni razvojni trendovi nameću stvaranje autonomnih uređaja bez ikakvog učešća radne snage. Kako bi bolje objasnili u pitanju je stvaranje modernih zemljoradnih mašina koje bi mogle da rade bez vozača čime bi se postigla znatno veća produktivnost i efikasnost. 

Vrste poljoprivrednih mašina

Poljoprivredne mašine delimo na 4 osnovne grupe. Tako imamo pogonske mašine, priključne mašine, kombinovane i specijalne poljoprivredne mašine. U pogonsko vučne mašine spada traktor i on je koristan za obavljanje raznih radnih operacija kao izvor energije u agregatu sa priključnim oruđima vukući, noseći i dajući im pogon. Latinska reč trahere od koje je nastala reč traktor u prevodu znači vući. Jednoosovinski i dvoosovinski točkaši sa dvotaktnim ili četvorotaktnim dizel i benzinskim motorom se uglavnom koriste kada govorimo o standardnim traktorima. 

Plugovi, tanjirače i drljače spadaju u grupu priključnih mašina. Plug predstavlja spravu koja služi osnovnoj obradi zemljišta. Plugove su ranije vukle životinje kao što su konji i volovi dok se danas koristi traktor. Plugovi mogu biti jednobrazdni i višebrazdni. Tanjirača predstavlja priključnu mašinu koja služi za usitnjavanje ili drobljenje i mrvljenje zemljišta. Bez nje ne bismo mogli da pripremimo zemljište pred jesenju setvu i sitnjenje stabljika suncokreta i kukuruza. Drljača ima svoju namenu u površinskoj obradi zemljišta i vrši naknadnu obradu tla.

Kombinovanu mašinu predstavlja kombajn. Ova mašina služi za žetvu žitarica kao što je uljana repica, pasulj, soja, grašak itd. Kombajn je u stanju da obavlja čak tri različite operacije u jednom procesu a to su žetva, vršidba i završno razdvajanje zrna od slame i pleve. Na tržištu se mogu pronaći različiti modeli kombajna a birate ih u zavisnosti od toga za koju vrstu obrade će biti namenjen. Za kombajn je potrebno izdvojiti dosta novca a ta činjenica ne čudi upravo zbog njegove veličine i kompleksnosti. Danas na tržištu možete naći dosta modela, pa ukoliko ste zainteresovani da ovu mašinu kupite savet je da marku birate imajuću u vidu da je mreža njegovih dilera rasprostranjena. Pored toga gledajte da rezervni delovi za kombajn budu dostupni. Zašto ovo govorimo? Svima je manje ili više poznato da je vreme žetve ograničeno i stoga je jako bitno da nam kombajn koji koristimo bude pouzdan. Recimo u slučaju eventualnog kvara ukoliko potrebne delove za kombajn nabavimo u roku od 24 časa ne moramo brinuti jer u tom slučaju neće biti materijalnih gubitaka. U suprotnom ih može biti. Pored ove činjenice jako je bitno da redovno održavamo kombajn. Pod ovim mislimo na čišćenje podmazivanje i menjanje vazdušnih filtera. 

Specijalne poljoprivredne mašine koriste se pri obavljanju posebnih poslova u poljoprivredi i stočarstvu i ima ih mnogo. Berač jabuka, krunjač za kukuruz, prskalica za voće samo su neke od njih. 

By stijak

4 thoughts on “Važnost poljoprivredne mehanizacije u poljoprivredi”
  1. ❤️ Cindy want to meet you! Click here: https://clck.ru/e6NFZ?h=dff2401d07ec4d042cbd4ca465dee12c- ❤️ says:

    p5xfyq6z

  2. Next time I read a blog, Hopefully it does not disappoint me as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read through, nonetheless I truly thought youd have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of crying about something that you can fix if you were not too busy seeking attention.

  3. Nice post i like it 100 %. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon on a daily basis. Its always helpful to read through articles from other writers and use something from their web sites.

Leave a Reply

Your email address will not be published.