priprema za putovanje

Iako je zima zvanično stigla 22. decembra, za većinu stanovnika gradova u Srbiji njen početak označile su prve pahulje i silazak snega sa planine u gradove u prvima nedeljama Nove godine. Naravno da su se njenom dolasku najviše obradovali mališani i jedva dočekali igranje u snegu, sankanje i grudvanje, a nešto manje oni stariji koji su pod snežnim padavinama i pri niskim temperaturama morali da nastave sa završavanjem svojih svakodnevinih obaveza. 

Što se vozača tiče, složićemo se da osim ako niste reli vozač, zima baš i nije među omiljenim godišnjim dobima kada se radi o upravljanju motornim vozilima. Ipak, kako život mora da se nastavi uprkos vremenskim uslovima, to koliko će zimska vožnja biti manje ili više prijatan doživljaj zavisi, pored iskustva i sposobnosti samog vozača, i u velikoj meri od adekvatne pripreme automobila za zimu. 

Priprema za zimsku vožnju ni u kom slučaju ne predstavlja nešto što bi trebalo izbegavati, odlagati, ne shavatati ozbiljno ili odraditi polovično ili traljavo. Pored narušavanja ličnog komfora i kvarenja iskustva vožnje, nepripremljenost za zimske uslove može da dovede do kvarenja i oštećivanja automobila, a najopasnija posledica je što predstavlja i veliki bezbednosni rizik. Kao što smo sebi pripremili zimsku odeću i obuću, povećali unos vitamina i konzumaciju toplih napitaka i kaloričnije hrane, tako je i našem vozilu potrebno malo pažnje, kontrole i opremanja, kako bismo bili sigurni da će nas i u vanrednim uslovima pouzdano služiti.

Šta treba proveriti na kolima pred početak zime 

popravka automobila

Za početak, pre nego što otvorimo haubu,  pre nego što počnemo da se šetamo oko auta i zagledamo ga iz svih uglova,  ili pre nego što se zaputimo kod majstora, pre bilo kog koraka u pripremi, proverimo da li imamo sve od neophodne zimske opreme. 

U zimsku opremu spadaju, na prvom mestu lanci, koje bi trebalo da držite na lako dostupnom mestu, kako ne biste došli u situaciju da kopate po prtljagu i vadite sve iz gepeka da bi doprli do njih kada vam zatrebaju. Osim lanaca tu bi trebalo da su i tečnost za odmrzavanje, mala lopata ili ašov, baterijska lampa, strugač leda i kablovi za paljenje. 

Nakon što smo se uverili da je sve tu, možemo preći i na naredne korake, a to bi trebalo da budu provera akumulatora, jer su nam besmislene sve ostale preventivne mere ukoliko ne možemo da upalimo auto, pritom niske temperature izuzetno nepovoljno utiču na njegove performanse. Posle akumulatora, tu je antifriz, jer varnica neće značiti ništa ukoliko se motor zaledio, a potom i metlice brisača, koje će sigurno raditi punom parom, zato je potrebno da rade ispravno kako bi imali preglednost u vožnji. Kontrola kočionog sistema i ulja u automobilu se podrazumeva tokom svih godišnjih doba, s tim što je tokom zime potrebno posebno obratiti pažnju na njih.

Zimska guma glavu čuva

Zimskim gumama ćemo posvetiti posebnu pažnju kako bismo nedvosmisleno istakli njihovu važnost za bezbednu vožnju. Sva gore pomenuta priprema, iako jeste bitna, neće nam ništa značiti ukoliko na automobilu nemamo pneumatike prilagođene vremenskim uslovima. 

Obavezna upotreba zimskih guma propisana je i zakonom, pa ukoliko je od prvog novembra do prvog aprila na putu prisutan sneg ili led, ne smete izaći na njega bez zimskih guma, pri čemu bi minimalna dubina šare na njima morala da bude 4 milimetara. Zimske gume osim boljeg prianjanja na podlogu u nepovoljnim vremenskim uslovima, što posebno dobija na važnosti u krivinama, skraćuju zaustavni put, što u mnogim situacijama čini razliku između bezbednog zaustavljanja i saobraćajne nesreće. 

BEO CAR pouzdan partner svih vozača

Većinu pomenutih kontrola i preiprema , u zavisnosti od stručnosti, opremljenosti lične garaže i slobodnog vremena na raspolaganju, verovatno možete obaviti, manje ili više uspešno, i u sopstvenoj režiji. Ipak, to što možda i možete – nikako ne mora da znači da biste i trebali, posebno ako uzmemo u obzir da ćete pored slobodnog vremena potrošiti i živce i da će se verovatno povremeno javljati i crv sumnje, da niste nešto slučajno zaboravili ili prevideli. 

Druga, svakako racionalnija, opcija je da to prepustite profesionalcima koji će sve obaviti umesto vas, profesionalcima poput uigranog tima Beo car-a, koji je na domaćem tržitu od strane vozača zaradio poverenje dugogodišnjim i posvećenim radom.

Beo Car postoji od 1994. godine i od tada je kroz njihove radionice prošao veliki  broj zadovoljnih korisnika, a kod njih nje moguće obaviti i nabaviti sve što je vašem automobilu potrebno, jer se pored brzog i kvalitetnog servisiranja vozila bave i prodajom i ugradnjom delova, akomulatora, guma i auto-opreme.

By stijak