Srpski
  • Srpski
  • Crnogorski
  • Hrvatski
  • Bosanski
  • Engleski
Korektne cene & brza kupoprodaja

Pneumatici od pirinča

Objavljeno : Subota, 22. 08. 2015. - 00:00

Kompanija GOODYEAR je našla odgvarajećeg dobavljača pirinčane pleve koje će se koristiti kao ekološko prihvatljiv izvor silike za gazeći sloj, a proizvodnju prvih pneumatika za putnička vozila pokreće ove godine u fabrici u Kini. Tako će vozačima uskoro biti na raspolaganju ekološko prihvatljivi pneumatici koji omugućavaju bolje iskorišćenje goriva.

Jedan od vodećih svetskih prozvođača penumatika, Goodyear Tire & Ruber Company, ove godine počinje da proizvodi prve pneumatike za putnička vozila sa silikom ( kristalima ) iz pepela pirinčane pleve . Goodyear je naume, potpisao sa ugovor sa kineskom firmom Yihai Food and Oil Industry koje će isporučivati ekološki prihvatljiv izvor silike, pomenute pneumatike proizvodiće u kineskoj fabrici u mestu Pulandian, a na kineskom tržištu počeće takođe da ih prodaje.Goodyearovi istraživači su na osnovu dvogodišnjih istraživanja u Centru za inovacije u Akronu utvrdili da pepo nastaje spaljivanjem pirinčane pleve u pogonima za prozvodnju električne energije može da se upotrebi kao efikasan i za životnu sredinu održiv izvor silike za penumatike. Silika je je visoko cenjena u gumarskoj industriji jer poboljšava vozne karateristike pneumatika. Dodavanjem silike u gumenu smešu gazećeg sloja povećava se čvrstoća pneumatika i smanjuje njegov otpor kotrljanja i time omogućava bolje iskorišćenje goriva i čvršće prijanjanje na mokroj podlozi.

“Održivi razvoj je osnovni motiv Goodyearovih nastojanja u inovacijama” - kaže Matej Zavrl, glavni direktor kompanije Goodyear Dunlop Sava Tires iz Slovenije. “Nova slika na više načina donosi prednosti za životnu sredinu: smanjuje količinu otpada koji se odvozi na deponije, troši manje energije u procesu prozvodnje i doprinosi da pneumatik postigne bolji stepen iskorišćenja goriva”.