Srpski
  • Srpski
  • Crnogorski
  • Hrvatski
  • Bosanski
  • Engleski
Korektne cene & brza kupoprodaja

Volvo LEGENDA

Objavljeno : Cetvrtak, 03. 03. 2016. - 01:32

U Volvu kažu kako je model P1800 iz šezdesetih godina najlepši automobil njihove istorije

Linije ovog elegantnog kupea inspirisale su i savremeni dizajn.
Volvo V40 tako na zadnjim vratima ima zakrivljena udubljenja karakteristicna za P1800.
Ovaj model prvi put se pojavio u televiziskoj seriji Svetac ( The Saint ), u kojoj ga je vozio Roger Moore.

Volvo p1800 Roger Moore

Roger Moore i model P1800 sa snimanja.Uz to, ovaj automobil upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda jer je Amerikanac Irv Gordon s njim do 2013.godine prešao čak tri miliona kilometara.

Irv Gordon
Irv gordon sa svojim Volvom P1800, prešao tri miliona kilometara.

Volvo je u automobilskoj istoriji poznat po nizu sigurnosnih inovacija koje su kasnije uvedene kao opšti standardi. I u pogledu dizajna, Volvo prozvodi oduvek su bili superiorni i na prvi pogled su uočljivi njegovi skandinavski koreni. Ali činjenica je da se Volvo nije baš pronašao u sportskim vodama. Zbog tog razloga, retki su sportski automobili sa Volvo oznakom. U pedesetim godinama sportski model dvosed P1900, prodat je u samo šezdeset i osam primeraka.


Volvo P1900

Volvo P1900No, Šveđani, poznati po svojoj upornosti i učenju iz vlastitih grešaka. Odlučili su se na popravni ispit. Kao konsultant na ovom projektu angažovan je bio Helmer Petterson koji je u četrdesetima bio odgovoran i za model PV444. Petterson je okupio tim proslavljenih inženjera i dizajnera. Kasnije je njegov rad nasledio njegov sin Pelle, koji je u to vreme radio za italijanski design studio Carozzeria Pietro Frua.


Volvo PV444

Volvo PV444Pelle Petterson

Diyajner Volva P1800 Pelle Petterson1961. godine nastao je automobil nazvan Volvo P1800.Volvo P1800

Volvo P1800Iz današnje perspektive, ovaj model čini se potpuno ,,nevolvovskim". Kad pomislimo na Vlovo zamišljamo limuzinu ili karavan, često četvorougaonog oblika.

P1800 krase elegantne, izdužene, mekane linije. No, treba imati u vidu kako u to vreme, Volvo još nije prozvodio automobile kvadratnog oblika, oni su na red tek došli sedamdesetim i osamdesetim godinama.

Model P1800 bio je rađen pod uticajem italijanskog dizajna. Najipresivniji je kada ga posmatra sa strane, ali za opis njegovog zadnjeg dela najprikladniji izraz je- seksi. U to vreme, dizajn poput njegovog bio je deo Volvo prodajne strategije.
I ako se tvrdilo da je Pietro Frui zaslužan za dizajn ovog automobila, u 2009. godini priznato je kako je za dizajn zapravo zaslužan Pelle Petterson, a italijani su samo pozajmili svoj prepoznatiljivi ,,autogram".

Kako god bilo, model P1800 doneo je uspeh. Između 1961. i 1973. godine, prodalo se više od trideset hiljada automobila, što imajući u vidu razdoblje i model automobila, nije nimalo loša brojka.

Uranim sedamdesetim napravljena je i karavanska varijanta ovog modela sa jedinstvenim staklenim vratima prtljažnika.

P1800 ES koristio se kao osnova za model 480 i C30.

Volvo P1800ES

Volvo P1800ESVolvo 480

Volvo P480Volvo C30

Volvo C30Kada automobilski dizajneri osmišljavaju nove modele, često ideje traže u istoriskim modelima svojih brendova.

To je učinio Ingenlath Thomson, koji je inspiraciju za Volvo Coupe koncept pronašao u poznatom P1800 modelu. Ovaj koncept temelj je nove strategije Scable Product Architecture, koja se sastoji od tri ključna faktora: skandinavskog karaktera, kreativnosti i aktivnosti.

Baš poput P1800, ovaj Coupe koncept takođe ima dvoje vrata i snažno naglašene bočne linije, što ga čini dinamičnim, okretnim i sportskim. Taj utisak pojačava i izduženi poklopac motora. Prednji deo s velikom rešetkom i LED svetlia dodatno naglašavaju njegov karakter.

Volvo Coupe concept

Volvo Coupe conceptVolvo Coupe concept

Volvo Coupe conceptVolvo Coupe concept

Volvo Coupe conceptVolvo  • 03.03.2016
Sve ruzniji i ruzniji
Odgovori • 0
ZenTrix  • 03.03.2016
#Volvo Ne preteruj, svedjanin je svedjanin ko jednom sedne u njega zna sta kazem
Odgovori • 0